Montering av stillas er en prosess som krever grundig forberedelse og omhu for å sikre både sikkerhet og effektivitet. Før man begynner monteringsarbeidet, er det flere viktige aspekter som bør vurderes. Dette inkluderer en grundig risikovurdering av prosjektet, sjekk av nødvendige tillatelser for oppsett av stillas, tilgang til passende utstyr, og valget av det mest egnede stillaset for jobben. Dette er fundamentale deler av planleggingsfasen for å garantere en sikker og forsvarlig montering av stillaset.
Sikkerhet – Det aller viktigste å vurdere Uavhengig av om stillaset skal settes opp privat eller i en profesjonell sammenheng, er sikkerhet alltid av største betydning. Fallulykker, ofte forårsaket av utilstrekkelig sikkerhet og mangel på korrekt opplæring, er blant de mest vanlige ulykkene på arbeidsplasser. Å investere i ytterligere kunnskap og sikkerhetsutstyr kan være avgjørende for å forhindre arbeidsrelaterte skader.
Gode sikkerhetstiltak inkluderer bruk av personlig fallsikringsutstyr og annet verneutstyr som hjelmer, passende arbeidstøy og skikkelige støvler. Selv om dette kanskje ikke er lovpålagt for privatbrukere, som det er for profesjonelle, er det likevel sterkt anbefalt for å opprettholde personlig sikkerhet.
Opplæring er et annet viktig element for sikker stillasmontering. Deltakelse i brukerkurs eller stillaskurs kan gi verdifull innsikt i korrekt oppsett av stillaset, inkludert stabil og jevn plassering og justering for en trygg arbeidsplattform i høyden. Disse kursene kan være essensielle for å forstå de beste praksisene for sikker og effektiv bruk av stillas.
Når du forbereder deg til å montere et stillas, er det flere viktige aspekter du må vurdere for å sikre en trygg og effektiv prosess. Her er en detaljert sjekkliste:
Å sette opp stillas i skråninger representerer unike utfordringer, men med riktig utstyr og teknikker er det fullt mulig å oppnå en sikker og stabil konstruksjon. Her er en guide til hvordan man bygger stillas i skrått terreng.
Vurdering av terrenget: Det første steget er å vurdere hellingen og finne ut om det er behov for spesielle tilpasninger. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med utgraving eller planering for å skape et stabilt grunnlag.
Bruk tabellen under for å sjekke jordartens bæreevne ved montering av stillas.
*For leire varierer bæreevnen etter om leira er tørr og fast eller mindre fast. Den kan variere fra 80 til 375 kN/m2. **Standardisert asfalt er stort sett gater der vi er sikre på kvaliteten og tykkelsen
Fortau, parkeringsplasser etc er man mindre sikre så tillatt fasthet er sastt til 300 kN/m2.
Når du skal montere stillas i skråning, er det viktig å følge en effektiv og sikker fremgangsmåte. Begynn med å posisjonere stillaset på den siden av fasaden som ligger høyest over bakken. Dette gir et solid utgangspunkt for resten av oppsettet. Deretter setter du ut føttene og justerer disse til den ønskede arbeidshøyden, slik at stillaset blir tilpasset terrenget og dine arbeidsbehov.
Monteringen av rammer starter med å sette opp rammer på to par med føtter. Når disse er på plass, monterer du rekkverk mellom dem. Det er viktig å kontrollere at rekkverkene er plassert i lik lengderetning. Etter å ha sikret at de første rammene og rekkverkene er korrekt installert, fortsetter du med å sette opp rammene på de resterende føttene, og monterer rekkverk på disse.
Under hele prosessen er det viktig å sikre at plattformen er i vater. Dette sikrer stabilitet og sikkerhet for stillaset. Videre, vær oppmerksom på avstanden mellom stillaset og veggen. Maksimal tillatt avstand skal være rundt 30 cm. Hvis avstanden overstiger dette, er det nødvendig å montere rekkverk også på innsiden av stillaset for ekstra sikkerhet. Ved å følge disse trinnene, kan du være sikker på at ditt stillas i skråning blir både sikkert og funksjonelt.
Det er viktig å vurdere ulike typer tildekking av fasaden når man setter opp stillas.
Duken har hull slik at luften kan passere. Da bygger det seg ikke opp overtrykk eller undertrykk, og luftgjennomstrømingen gjør at kravet til innfesting kan reduseres i motsetning til en tett presenning
Presenning egner seg godt til vern mot klimaet. Kraften på vinden avgjør hvor tykk presenning som må til. Presenninger som blir stående og slå eller blafre i vinden, revner lett. Festes derfor godt med strikk eller elastisk tau.
Krympeplast er raskere og enklere å jobbe med, samt holder bedre i være og vind. Det danner et fast "skall". Krympeplasten har også som regel flammehemmende egenskaper.
Det skal være en enkel og sikker atkomst til stillaset, fortrinnsvis med eget trappetårn. Ved kortvarig arbeid kan stige eller leider brukes som atkomst.
Rekkverk (forskrift best.nr. 702) skal være 1m høyt og bestå av tre deler:
Minimum er 0,95m høyt for rekkverk.
Dersom arbeidet er kortvarig, kan vi bruke stige som atkomst. Stigen skal alltid være forsvarlig festet i toppen, og der gulvet er høyere enn 3,5m skal den være utstyrt med ryggbøyle.
Stillas som er høyere enn 5m og lengre enn 10m og som blir benyttet av flere enn to personer samtidig; SKAL ha separate oppganger og trappetårn
Vi har ikke norske regler for trappetårn tilt bygg. Derfor bruker vi regler fra Tyskland (BGR 113 regelen fur die Sicherheit von Treppen bei Bauarbeiten).
Dersom avstanden mellom gulvet og fasaden er mer enn 30 cm; kreves rekkverk mot fasaden.
Tak med mer enn 20 grader helling
På tak med takfall mer enn 20 grader, må man ha rekkverk som er minst 1 m høyt. Rekkverket skal være tett og ha en høyde avhengig av fallhøyden og avstanden fra kanten på taket til rekkverket.
Beste praksis UEG: Stillasgulvet skal også være < 1.5 m under taket. Dette kalles fallhøyde.
Bredden på taket til rekkverket skal være minst 0,7 m og arbeidsgulvet skal ha 0,6m med plass i bredden på et minimum.
Deler av rekkverket skal stikke over taket. Da kan man f.eks bruke 2 stykker rekkverksgrind over hverandre.
Flate tak
Flate tak med maks vinkel på 10 grader kan bruke vanlig stillasrekkverk med håndlist, knelist og fotlist.